Japan-Fuyu noaji( gusturile iernii)

       Mâncarea specifică iernii este uşoară şi dulceagă pentru că, atât peştele cât şi restul ingredientelor, îşi păstrează prospeţimea gustului în timpul preparării. Iarna, mâncarea este proaspătă şi fierbinte întrucât se pregăteşte pe masă unde este o plită specială. În această perioadă se coace fructul Yuzu, un citric cu o aromă deosebită şi cu diverse întrebuinţări. Iarna este preferat „Atskan” -sake fierbinte care încălzeşte trupul dar şi sufletul. Acest sake seamănă cu ţuica fiartă de la români. Spre deosebire de ţuică, el nu se fierbe direct la foc, ci se încălzeşte în bain-marin pentru a nu-şi pierde mirodeniile, alcoolul şi aroma.

Alimente folosite în timpul iernii:

– Peştele care se poate consuma iarna se numeşte ankoa.

– Stridiile au mare căutare în acest sezon întrucât se gătesc simplu şi au un conţinut mare de minerale.

Ridichea japoneză (daikon), este folosită în prepararea mâncărurilor specifice iernii aducând un plus de vitamine dar şi un gust special preparatelor.

Yuzu este un citric originar din China, unic prin faptul că se coace iarna. Fructul său este foarte parfumat, fiind folosit în diverse preparate, atât pentru aromă, dar şi pentru gust.

Precizez că la enumerarea lunilor anului… voi folosi numele vechi dar şi denumirea modernă…

DECEMBRIE- luna călugărilor alergători

Shiwasu(numele vechi) sau Juuni-gatsu(denumirea modernă)

Mi-am coborât mintea în adâncuri

Inima murmură un cântec sălbatic de iubire

Este voluptatea din sake!

Decembrie este luna acumulărilor dar şi a oboselii fizice. Omul vrea să se relaxeze, să iubească, să cânte, să fie alături de prieteni şi nu singur. Există flori umane ce se vor admirate, flori ce induc bucuria, liniştea. Există şi flori cu care ne putem împodobi viaţa,casa, sufletul…

Alături de flori, cupa de sake,

Dulce şi aromat,

Precum trupul înfierbântat al gheişei.

E iarnă!

La solstiţiul de iarnă (22 decembrie), când ziua e mai scurtă decât noaptea, se face baie în apă fierbinte cu aromă de fructe de „Yuzu”, care vor aduce noroc şi sănătate. După îmbăiere urmează masa tradiţională:

– supă de dovleci,

– terci din boabe de ovăz cu aromă de citrice, kinkan,

– prăjitură de orez umplută cu fasole „azuki”.

Toate acestea, învăluite de aroma sake-ului fac ca noaptea să se termine frumos – o noapte ca un poem haiku, de dragoste:

În plină iarnă se coc fructele de Yuzu

Galbene precum aurul,

Sănătoase la gust,

Sub cerul clar de iarnă

Parfumul lor mă-mbată

Tradiţia impune ca sake să fie servit în cupe de ceramică cu marginea subţire pentru ca băutura să alunece plăcut în gura celui ce îl bea. Sake „Tokubetsu Junmai” cu gust de fructe şi arome florale completează minunat mesele bogate.

Floarea Cărbune: Japonia, mister și fascinație, editura pim, 2013

Juuichi-gatsu(noiembrie)

WINTER IN JAPAN

Sursă poze: Google

Un răspuns la „Japan-Fuyu noaji( gusturile iernii)

  1. Pingback: Ni-gatsu | Pentruvoi's Weblog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.