IARNA LA SAT(PURANI DE VIDELE)

Iarna la sat era un anotimp de poveste. Ningea la câmpie şi fiecare fulg de nea era o speranţă a rodului visat. Ningea peste fructul nevăzut, existent în adâncul tainic al seminţei. În misterul ninsorii se regăsesc „duhul” câmpiei, după cum îmi spusese bunicuţu, dar şi pasărea de foc a speranţei şi renaşterii. Născut în inima câmpiei, înveţi să dezlegi taina din cumpăna apelor şi liniştea dulce a ţărânii. Fericită, în limpezimea copilăriei, visam la floarea de colţ crescută pe piscul muntelui (pe care mi-o dăruise un mocan, presată într-o carte), la răcoarea picăturilor de rouă şi la dulceaţa bobului de grâu copt.
Fulgi mari cădeau din cer ca o binecuvântare a câmpiei ce purta în pântecu-i generos şi rodnic, seminţele semănate de cu toamnă sau pe obrazu-i reavăn, grâul deja răsărit, verde şi puternic, precum perii din barba unui tânăr bărbat.
Binecuvântare era şi pentru noi, copiii, căci ne jucăm, de dimineaţa până seara, pe uliţele satului, chiuind fericiţi, uitând de mâncare şi odihnă… Intram seara, târziu, în casă, după ce adăpam vitele cărând găleţi cu apă până le potoleam setea. Altădată, ca să mai facă mişcare, le adăpam din jgheab, la puţul de devale, puţul de la „buric”. Iubeam animalele, ne hrăneau, laptele fiind baza alimentaţiei la ţară. Când voiam unt, bunicuţa punea lapte la prins, apoi îl bătea în putinei, adunând cu migală untul ce se ridica la suprafaţă.
Una din mâncărurile mele preferate, pe lângă plăcinta cu dovleac, era mămăliga cu unt, brânză şi ouă. Pe seară, după ce treburile în gospodărie erau potolite, se aprindea lampa în camera de locuit şi felinarul în tinda casei, ca să fie la îndemână când gospodarul mergea să mai verifice starea animalelor din grajd. Bunica avea grijă să bage dovleacul la copt, în sobă, sau să facă plăcinta cu mere sau cu brânză, seminţe coapte de dovleac sau de „soroaică”(floarea soarelui), boabe fierte sau „berbeci”(floricele).
Când asistam la „fabricarea” berbecilor „descântam”:
„ciorile pă paie,
berbecii să saie!”
Între timp, casa se umplea de oaspeţi (vecinii din jur) care veneau la povestit şi la înfruptarea din dovleacul copt sau plăcinţelele gustoase. Oamenii începeau a povesti tot felul de întâmplări, unele din timpul războiului, altele despre hoţii de cai de la Vătaşi sau despre vânarea lupului sur de către bunicuţu pe vremea când era pădurar.
Bunicul Marin era un bun povestitor şi un bun cântăreţ. Cânta la cobză, doine, balade şi cântece picurate din sufletul lui, cu dor şi nostalgie…Fiecare cântec era o poveste de viaţă.
În timp ce bunica Petra punea plăcintele la copt, bunicul şi vecinii care veniseră la poveşti, dădeau fitilul lămpii mai mare, îşi dregeau glasul şi, rând pe rând, începeau a povesti…Erau amintiri din războaie cu români curajoşi, poveşti despre haiducii care au existat cândva şi au lăsat, în urma lor, fapte de vitejie, exemple de urmat.
Da, cititorule, lumina venea de la lampa agăţată în perete. Ce dacă lumina lămpii era mai slabă, vederea oamenilor era mai bună, iar inima mai caldă.Oamenii se ajutau între ei şi nu treceau indiferenţi, unii pe lângă alţii.
Îmi reamintesc cum, într-o iarnă ca aceasta, când, parcă trăiam în ţinutul Reginei Zăpezii, câţiva vecini veniseră la bunicuţu care ştia a povesti frumos fiind şi un neîntrecut cântăreţ. Fiecare dintre oaspeţi s-a apucat să povestească lucruri pe care le trăise, amintiri din alte vremuri sau din timpul războiului. Erau aşezaţi în jurul mesei rotunde iar în dreptul fiecăruia se afla câte o ceaşcă cu ţuică fiartă.
Din când în când, câte unul din cei de faţă, ieşea pe afară să ia pulsul ninsorii. Prin deschizătura uşii, fulgii de nea intrau în tinda casei aduşi de câte o pală de vânt.
Bătea crivăţul!
Ţin minte că bunicul povestea despre o vânătoare de lupi…

Biserica din Purani în iarna lui 2016(Poză trimisă de o „consăteancă”, N.G.

BISERICA DIN PURANI

 

Sursă poze:Google:

Floarea Cărbune-„Rădăcini(Purani de Videle, locul magic al copilăriei mele)”, Editura Lidana, 2010.

https://i0.wp.com/api.ning.com/files/1MpTE0L5TkswFG2IwM7JfS8t5N1zUn0a6dqtbWpTRaaXpEI6Q-RVTVzQndM8vN4kxCxgoeuOuiEDqwzdV5ckaEYhY-qSUqcO/S6302383.jpg

https://i0.wp.com/www.prowallpapers.ro/wallpapers/cai_iarna_2-1280x800.jpg

https://pentruvoi.files.wordpress.com/2016/01/dcc7c-vrabiute__1202_01.jpg?w=813&h=610

 

 

 

Reclame

Un răspuns la „IARNA LA SAT(PURANI DE VIDELE)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s