Anul Nou în Japonia

„Soogatsu” sau „Oshougats este una dintre cele mai importante sărbători ale japonezilor întrucât reprezintă o renaştere şi un nou început. Pentru că este sărbătorit cu mare fast, pregătirile debutează încă din decembrie. Fiind prezentă în Japonia, am participat cu însufleţire la toate activităţile ce demerg acestui eveniment.
Pregătirile încep cu o curăţenie generală efectuată acasă şi la birou. Noi fetele, eu, Emiko(mama lui Shinya) şi Cristina, am făcut curăţenie în apartament, iar Shinya şi angajaţii săi la birou. Pot spune că n-a rămas niciun colţişor neatins sau neaspirat. A fost obositor, dar util. Mi-a făcut plăcere să şterg bibelourile din vitrină. O atenţie deosebită i-am acordat colţului cu icoane din România, care este un mic „altar”… amenajat de Cristina în living. În paralel s-au spălat perdele, draperii, lenjerii de pat, îmbrăcăminte. Hainele lui Shinya şi uniformele lui Dimi au fost date la curăţat. Când am trecut pragul casei, ieşind din apartament, ne-am ocupat de obiectele de aici. La sfârşit, am aşezat, de o parte şi de alta a uşii de la intrare, câte un aranjament din bambus, pin şi ferigă, căruia i se spune „kadomatsu”. Începând cu 31 decembrie până pe data de 7 ianuarie, „kadomatsu” este folosit, potrivit tradiţiei, pentru protecţia împotriva spiritelor rele.
La fel ca şi la noi, de Anul Nou, se fac daruri celor dragi. În Japonia, unul dintre darurile aflate la mare preţ este „Takasago”(un tablou ce reprezintă un cuplu legendar). Emiko mi-a relatat legenda referitoare la el: „Cândva, exista un cuplu celebru, Uba şi Jou care s-au îndrăgostit de tineri, unul de celălalt. În lunga lor viaţă au fost devotaţi, iubindu-se şi respectându-se foarte mult. După moarte, spiritele lor s-au transformat în pini: el s-a transformat într-un pin negru, iar ea într-unul roşu, unul pe plaja la Takasago în Harima, iar celălalt la Sumiyoshi în apropierea Sesshu Osaka. În nopţile cu lună plină, spiritele lor capătă formă umană şi fiecare îşi reia activitatea: unul mătură, iar celălat greblează. Cuplul a devenit subiect în arta populară, unde Jou apare cu o greblă şi Uba cu o mătură pe care o foloseşte la strângerea acelor de pin. “
Obiectele de artă, reprezentând acest cuplu celebru, sunt daruri foarte preţuite de Anul Nou întrucât simbolizează longevitatea şi înţelegerea în cuplu.
Ceea ce am mai remarcat în timpul pregătirilor pentru sărbătorirea Revelionului, a fost faptul că japonezii ţin foarte mult la felicitările „nengajo” trimise prietenilor, colegilor şi colaboratorilor, pe care le procură din timp, şi pe care poşta le colectează şi le livrează în ziua de Anul Nou cu ajutorul voluntarilor, studenţi.
În noaptea de 31 decembrie se mănâncă „mochi” (orez pisat în piuă, pregătit într-un fel anume) şi „soba”( supă făcută cu tăiţei din hrişcă la care se adaugă planta cu aceeaşi denumire, „soba” şi ceapă verde tăiată mărunt) pe care japonezii o servesc după miezul nopţii. Această supă este prezentă în toate familiile japoneze întrucât tăiţeii sunt consideraţi simbolul unei vieţi lungi şi sănătoase.
Dat fiind faptul că femeile muncesc tot timpul anului, ziua de 1 ianuarie este considerată „ziua liberă a mamei”şi, trei zile la rând, se mănâncă „osechiryori”, care se prepară din: fasole, peşte, alge marine, crap… Un obicei vechi, care se respectă şi azi, este ca adolescenţii să primească bani de la bunici „otoshidama”, părinţi sau alte rude. Cei mici primesc jucării şi dulciuri, uneori chiar bani în pliculeţe frumos ornamentate.
Seara de Anul Nou nu-i pentru petrecere, ci pentru rugăciune („hatsumoude”). Oamenii se duc la altare („jinjya”), unde se roagă. În templele budiste, la miezul nopţii, clopotele bat de 108 ori. Există credinţa că sunetul clopotului poate alunga dorinţele Ego-ului care îl înglodează pe om în nefericire. În prima zi a anului 2006, m-a impresionat obiceiul japonezilor de a merge într-un loc special pentru a întâmpina răsăritul soarelui, „hatsuhinode”, sinonim cu o renaştere.
Akemashite omedetou gozaimasu!” – La mulţi ani!

Mâncăruri tradiţionale de Anul Nou:
„Ozouni”- supa cu „mochi” prăjite (preparate din orez) la care se adaugă peşte uscat, legume cu frunze, dar şi morcovi. Supa este asociată cu vremea samurailor. Pentru a preîntâmpina indigestiile…se bea sake în amestec cu 7 ierburi medicinale „Otoso”.
„Osechiryouri”- „sechi” înseamnă anotimp sau sărbătoare. Osechiryouri se prepară dinainte de Anul Nou şi conţine numai mâncăruri japoneze simbolice:
„Tazukuri” sardine uscate în sos de soia.
„Tai”- plătica roşie este de bun augur.
„Kamaboko” – pasta de peşte fiartă si aranjată în rulouri colorate cu roşu şi alb. Culorile, roşu şi alb, simbolizează răsăritul soarelui dar şi drapelul Japoniei.
„Kazunoko” – icre de hering.
„Konbu”, un tip de alge care se consumă foarte mult în stare proaspătă, murate sau adăugate la supe deoarece conţin iod şi potasiu, eficiente în creşterea energiei organismului, dar şi în scăderea presiunii sângelui.
„Kuromame” – fasole neagră. Acest soi de fasole se mănâncă cu credinţa fermă că aduce sănătate celui ce o consumă.
„Kinako Mochi” este un gen de mâncare tradiţională ce intră în grupa „mochi” şi care se pregăteşte pentru a fi consumată în ziua de Anul Nou, pentru a aduce noroc.
De după ziua de Anul Nou urmează o serie de evenimente „matsunouchi” care continuă până pe data 8 ianuarie.
În ziua de 7 ianuarie se mănâncă „Nanakusa no kayu”, un terci din ierburi de primăvară : „suzushiro”, pătrunjel” seri”, „suzuna” nap, „hakobera”, „gogyou”, „hotokenoza”, “ nazuna” şi” traista ciobanului” ce se consumă pentru sănătate(se găsesc la supermarket). Se crede că, fiind consumate în această zi, îţi asigură sănătatea pentru tot anul.
Tot azi se răspunde la felicitările primite de Anul Nou.
Pe 8 ianuarie se sărbătoreşte„Seijin no hi” adică „majoratul”, la împlinirea vârstei de 20 de ani.

FLOAREA CĂRBUNE-jAPONIA, MISTER ŞI FASCINAŢIE, EDITURA PIM, 2013

Sursă poze:Google

Anunțuri

2 răspunsuri la „Anul Nou în Japonia

  1. Pe aripa penitei am partecipat si eu la pregatirile de Sarbatoare. Interesant!Felicitari! 🌹 🍀 Va urez „An Nou Fericit!”💝

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s