IARNA LA SAT(Purani de Videle)

(Fragment)   smaill-village-at-christmas-night-SNOW

Iarna la sat era un anotimp de poveste. Ningea la câmpie şi fiecare fulg de nea era o speranţă a rodului visat. Ningea peste fructul nevăzut, existent în adâncul tainic al seminţei. În misterul ninsorii se regăsesc „duhul” câmpiei, după cum îmi spusese bunicuţul, dar şi pasărea de foc a speranţei şi renaşterii.

108925313_4809770_Zimasneg

Născut în inima câmpiei, înveţi să dezlegi taina din cumpăna apelor şi liniştea dulce a ţărânii. Fericită, în limpezimea copilăriei, visam la floarea de colţ crescută pe piscul muntelui (pe care mi-o dăruise un mocan, presată într-o carte), la răcoarea picăturilor de rouă şi la dulceaţa bobului de grâu copt.

52-Beautiful-Winter-And-Christmas-Free-Wallpapers_07-1600x1200-SNOW
Fulgi mari cădeau din cer ca o binecuvântare a câmpiei ce purta în pântecu-i generos şi rodnic, seminţele semănate de cu toamnă sau pe obrazu-i reavăn, grâul deja răsărit, verde şi puternic, precum perii din barba unui tânăr bărbat.

prihodi_zimaprihodi_zima
Binecuvântare era şi pentru noi, copiii, căci ne jucăm, de dimineaţa până seara, pe uliţele satului, chiuind fericiţi, uitând de mâncare şi odihnă…      Intram seara, târziu, în casă, după ce adăpam vitele cărând găleţi cu apă până le potoleam setea. Altădată, ca să mai facă mişcare, le adăpam din jgheab, la puţul de devale, puţul de la „buric”.

af166b3029d9e003d0563af6bb13c63b

Iubeam animalele, ne hrăneau, laptele fiind baza alimentaţiei la ţară. Când voiam unt, bunicuţa punea lapte la prins, apoi îl bătea în putinei, adunând cu migală untul ce se ridica la suprafaţă.
(Floarea Cărbune-„Rădăcini”, Editura Lidana, 2010).

0_9dbe7_9108f9aa_XL

Anunțuri

Un răspuns la „IARNA LA SAT(Purani de Videle)

  1. Superb tablou descriptive,frumoase poze… „Fulgii mari cadeau din cer ca o binecuvantare a campiei „…spre bucuria copiilor,in acest”anotimp de poveste”.Jocurile varstei inocente se desfasurau „pe pantecu-i generos si rodnic „,pamant crestin,de neuitat…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s