TRADIŢII ŞI OBICEIURI LA ROMÂNI

OBICEIURI ŞI TRADIŢIIIlustraţie de Mirela Rusu Pete

TRADIŢII ŞI OBICEIURI NATALE
(Purani de Videle)
Obiceiurile şi Tradiţiile, de pe meleagul natal, sunt înscrise în genealogia Spiritualităţii româneşti. Cântecele şi dansurile Munteniei, învăluite în cântecul melodios al fluierului şi cel duios al cavalului, exprimă bucuria de a trăi şi dorul iubirii de viaţă…
Purănenii sunt oameni pătimaşi ce iubesc spicul grâului, câmpia mănoasă, statornicia, brâul de argint al Glavaciocului, liniştea bătrânei păduri, deopotrivă fiii şi fiicele. Devotaţi familiei, iubesc zâmbetul pruncului din leagăn, speranţa zilei de mai bine, dar iubesc cu patimă şi zâmbetul femeii ce le dăruieşte prunci, femeia care ştie a aduna lumina speranţelor pe chipul său frumos, ca un tablou de Boticelli. Oamenii locului se întrec, între ei înşişi, în a clădi prezentul dar şi în a preţui tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la înaintaşi. Prin păstrarea şi respectarea tradiţiilor strămoşeşti păstrăm şi conservăm înţelepciunea înaintaşilor ce reprezintă comoara comunităţii. Viaţa mi-a arătat că înţelepciunea înaintaşilor venea din legătura puternică pe care o aveau cu străbunii lor, dar mai ales cu natura, învăţau de la animale, de la nori, de la ploaie , de la flori… Respectul profund şi deschiderea lor către natura au făcut ca şi aceasta să fie deschisă către ei şi să le dăruiască ceea ce le era necesar. Străbunii considerau ca fiind sfânt pământul pe care călcau întrucât ştiau că pământul îi hrăneşte, le dă adăpost, îi protejează, le dă leacuri pentru orice durere. Pentru fiecare boală fizică , ei cunoşteau câte o „plantă-învăţător” care să-i lecuiască. Ei ştiau să-şi manifeste emoţiile în cânt şi dans, considerând că omul trăieşte intens atunci când îşi arată emoţiile. Ele sunt podoaba lui, darul de la Dumnezeu, la care ţi-e drag să priveşti, îmi spunea bunicul meu când îl întrebam de ce bocesc femeile, atât de jalnic, la o înmormântare sau de ce chiuie de răsună satul, la vreo nuntă.
Dumnezeu mi-a oferit privilegiul de a mă naşte pe acest meleag şi sunt mândră de consătenii mei, oameni harnici, demni şi pasionali.
Am fost crescută şi educată cu dragoste şi respect faţă de obiceiurile şi datinile străbune. Obiceiurile şi Tradiţiile fac parte din fiinţa noastră , respectându-le … ne respectăm strămoşii, ţara şi pe noi înşine.
(Floarea Cărbune)

COPERTĂ LEGENDĂ DRAGOBETE

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s