AUTUMN IN JAPAN-SIMFONIA TOAMNEI

JAPONIA- mister şi fascinaţie
(Jurnal de călătorie)

Simfonia Toamnei

Autum+Japan+6
Japonia, ţară cu patru anotimpuri, Toamna este la fel de fascinantă, ca şi Primăvara. Afirm aceasta, întrucât japonezii fac adevărate pelerinaje în parcuri sau păduri, pentru a admira apropierea Toamnei, anunţată de sublima Simfonie a culorilor ce dau o frumuseţe ireală copacilor al căror frunziş era verde până mai ieri.
Prietena ce mă însoţeşte îmi şopteşte la ureche pentru a nu strica, parcă, magia clipei: „Admirarea frunzelor toamna se practică în Japonia de multe sute de ani, fiind sinonină cu „hanami”, admirarea florilor de cireş, Primăvara. Acum, frunzele colorate în nuanţele fantastice ale toamnei(koyo), sunt la fel de preţuite ca şi florile de cireş. Admirarea frunzelor de toamnă atrage, într-un mare număr, turişti din ţară, dar si din întreaga lume. Există un itinerar al acestui pelerinaj, pentru că Toamna soseşte mai întâi în Nord, Insula Hokkaido, înaintând treptat spre Sudul şi apoi Centrul Japoniei”.
Este trecut de ora prânzului, iar eu mă plimb pe aleile parcului lăsându-mă dezmierdată de adierea vântului tomnatic. Furată de frumuseţea peisajului, port un dialog interior cu mine însămi, spunându-mi că Toamna, inclusiv Toamna vieţii, este anotimpul „belşugului” spiritual, dar şi al roadelor din livezi şi de pe câmp…Bogăţia de culori alcătuieşte de la sine o Simfonie armonioasă… încât rămân mută în faţa acestei frumuseţi dumnezeieşti. Îmi vine greu să cred că tot ceea ce văd este real. Mai degrabă, cred că cineva misterios a combinat culorile de la tonurile pale la cele mai aprinse pasteluri, cum arareori întâlneşti, de la verdele în degrade…până la galbenul aprins, de la portocaliu la ruginiu, aduse până la desăvârşire. Sunt peisaje de o frumuseţe copleşitoare, divină, trezind în inima mea pacea, iubirea, liniştea, armonia. Această frumuseţe este învăluită în parfumul Crizantemei Regale, o floare ale cărei splendori te cuceresc pentru totdeauna.

Crizantema regală

Crizantema regală stilizată(cea reală are numai 16 petale)
Ca să înţeleg Simfonia toamnei, prietena mea, ca o bună cunoscătoare, mi-a ghidat paşii către parcurile şi localităţile în care toamna devine oaspetele dorit şi aşteptat. Intenţia ei este de a-mi arăta cum Natura transformă verdele copacilor în culori nebănuit de spectaculoase-de la verdele pinilor, la auriul copacilor gingko şi până la rubiniul arţarilor ce par în vâlvătaie, adevărate miracole pe care penelul toamnei le pictează spre delectarea şi încântarea sufletului omenesc…
Cu toamna în geamantane am pornit veseli spre România.
Japonia este o ţară mirifică, deţinătoare a unei tradiţii foarte vechi, transmisă din generaţie în generaţie, cu respect şi deosebită atenţie, până în zilele noastre. Se mai spune despre Japonia că este “ Ţara Soarelui Răsare”, deoarece Niponii consideră că aparţin regatului solar al zeiţei soarelui Amaterasu – Omikami, Amaterasu fiind denumită “Marea Zeiţa”, strălucitoarea Cerului care era atât de frumoasă, încât zeii au hotărât să o urce pe scara Cerului, unde să rămână pentru totdeauna, iar strălucirea ei să aparţină veşnic pământului.
Japonezii sunt posesorii unei culturi deosebite şi a unei moşteniri culturale fără pereche. Priviţi din exterior, e greu să-i înţelegi ca să-i poţi caracteriza ca popor. Sunt demni, amabili şi îşi ţin promisiunile făcute, cuvântul dat fiind lege pentru ei. Niponii mai au încă acel cult al onoarei moştenit de la samurai. „Codul Bushido” se practică şi azi. Sunt muncitori, punctuali, pricepuţi, răbdători şi perseverenţi, pun munca pe primul plan, asigurând familiei confortul necesar. Sunt sensibili şi sufletişti; pentru ei nu exista cuvântul “nu pot”. Sunt mândri că sunt japonezi, adoră armonia! Ca urmare, evită cearta; dacă ceva nu le place sau nu le convine, din ceea ce le spui, o să-i vezi zâmbind, ascunzând cu abilitate ceea ce simt sau gândesc în acel moment. Străinii nu pot percepe adevăratele sentimente ale japonezilor şi nici nu pot citi in inima pecetluită a acestora.
Sayonara!inloveangel
Floarea Cărbune-Japonia-mister şi fascinaţie, Editura pim, 2013

PS:Pozele au fost adunate de pe google…

ws_Garden_Staircase_Japan_1152x864

11x

1333-autumn-japan-800x600

50110d1320751368-autumn-color-japan-windows-7-theme-herbstimpressionen-autumn-color-japan-windows-7-theme-2

6252348845_e1a6f110a3_z

11508498005_747d69e644_m

12268309533_3e3dec91d9_m

Autm+Japan5

Autumn-In-Japan-high-resolution-wallpaper-1024x576

daigo_temple_in_autumn__kyoto__japan

Daigo-ji_in_autumn_Kyoto

flat,550x550,075,f

Home_in_Japan_in_Autumn_Wallpaper__yvt2

Japanese_autumn_Daigo-ji-Temple

Japanese-autumn-Wallpaper-yvt2-jpeg-1376896818

japanese-garen-autumn-1600x900

KomyozenjiKoyo03

KYOTO

P1010806

toamna în japan

338044816

Autumn-Forest

5 răspunsuri la „AUTUMN IN JAPAN-SIMFONIA TOAMNEI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.