LANSARE DE CARTE LA PURANI DE VIDELE, JUD.TELEORMAN

TRIPLĂ LANSARE DE CARTE LA PURANI DE VIDELE


Sâmbătă, 11 iunie 2011.
Încărcată spiritual, în urma evenimentelor de la Bucureşti, mă îndrept cu emoţie şi bucurie către ţinutul natal. Maşina cu care ne deplasăm aleargă grăbită pe autostrada Bucureşti-Piteşti, după ce ne-am rătăcit prin localitatea Bolintin Deal.
De la Roata spre Poeni privesc fascinată Câmpia. De o parte şi de alta a şoselei, lanurile de grâu au căpătat culoarea aurului, spicele sunt gata de a-şi dărui comoara. La fel şi orzoaica! Ca un omagiu adus semănătorului, orzoaica şi-a înclinat spicul în semn de respect şi recunoştinţă faţă de truditor şi Câmpie.
Se apropie vremea secerişului… E luna lui Cireşar! Privesc cu dor şi admiraţie, Câmpia cu sânul roditor, şi mă gândesc cu emoţie la ziua de 13 iunie când, în zonă, se practică tradiţia ce poartă numele de „spălatul de picioare”. Zi în care, datorită unor coincidenţe sau…datorită Cerului, poate, la Purani va avea loc tripla lansare de carte şi acordarea diplomelor de premiere a celor doi copii din zonă dar şi a poetei Gheorghiţa Durlan, directoarea şcolii.

      De-a lungul drumului parcurs-în timp şi spaţiu-am imortalizat, cu ajutorul camerei, lanurile de grâu, orzoaică, florile sălbatice, sondele harnice ce extrag ţiţeiul din pântecul câmpiei, lacul străjuit de sălcii pletoase şi acoperit de linte, o pasăre albă plutind pe unda lui…Am ajuns la Poeni unde vom sta câteva zile, la nepoţii mei, Florea(Cercel) şi Mioara Burcea, pe strada Găzarului.
Şi, cum a doua zi era duminică, ne-am culcat devreme pentru că mâine, alături de nepoţica mea, Alexia Badea şi tatăl ei, Iulian, vom merge la casa părintească, casă ridicată de părinţii mei, Ion şi Elena Dumitrache (plecaţi la îngeri), casă în care locuiesc fraţii mei, Gheorghe Dumitrache şi Georgeta Iordache.
Duminică, 12 iunie 2011
Este Duminica a 8-a după Paşti, Duminica Rusaliilor…
În drumul spre casa părintească din Puranii de Jos, mă opresc la Puranii de Sus, unde fac o vizită familiei Romică şi Gheorghiţa Durlan. Nici nu ne-am aşezat bine la vorbă, că a apărut şi draga mea învăţătoare, Nina Durlan. Fiind moşii de vară, „draga mea” a venit cu coşniţa încărcată de bunătăţi…Mărturisesc, că am mâncat singură o farfurie plină cu orez fiert cu lapte. Şi, Doamne, ce bun a fost! Ce gust minunat, gustul copilăriei…Şi „draga învăţătoare”…m-a mângâiat cu atâtea cuvinte frumoase!


Sărut mâna, draga mea învăţătoare, NINA DURLAN!

De aici, am pornit mai departe. După biserica „Constantin şi Elena”, la distanţă mică …am fost nevoiţi să trecem printr-un portal, „tunelul timpului”, alcătuit din plopi bătrâni, umbroşi şi maiestuoşi ce străjuiesc şoseaua. Este o „trecere” iniţiatică pentru mine…trecerea de la maturitate la copilărie…pentru că redevin copilul de altădată.
La Puranii de Jos eram aşteptaţi de cei dragi. Se ştia de venirea noastră, astfel că am primit „împărţanie” de la Mirela Mihalache (fiul ei este premiat în „Universul poveştilor”).Mirela este copil al satului la fel ca şi mine. Acum locuieşte şi munceşte la Videle.
                                                                            (MIRELA MIHALACHE-VIDELE)

De peste drum, m-a chemat tuşa Titina (81 de ani) aşa că trec drumul şi-i fac o vizită. Tuşa Titina îşi aminteşte de vremea când eram copii şi ne spăla pe picioare alături de soacra sa, tuşa Dobra, moaşa satului. O întreb pe tuşa ce semnificaţie are tradiţia „spălatului de picioare”şi, dezarmant de sinceră, tuşa îmi răspunde:
– Nu ştiu maică, aşa l-am moştenit!
Spre amintire , am făcut o poză cu tuşa Titina şi fiul ei cel mare, Lucian Ene, venit şi el de la Bucureşti.

Ziua s-a încheiat frumos alături de fraţii mei…
Pe seară am plecat la Poeni, mâine va fi lansarea de carte

13.06.2011
E dimineaţă, îmi primenesc plămânii cu aerul încărcat de miresmele câmpului şi al crinilor înfloriţi la zi de sărbătoare …Plecăm spre Puranii de Sus după ce savurăm o cafea fierbinte şi înviorătoare. Pe drum, de la Poeni spre Purani, m-au cuprins emoţiile.
Ziua de azi este zi de sărbătoare legală, elevii şi profesorii sunt liberi. Şi totuşi…totuşi am găsit o sală plină cu elevi şi tineri profesori:)ra. Ene-prof. de Geografie, dra. Petrescu Patricia-prof. de Limba şi literatura română, dl. Tudor Mihai-prof. de Limba engleză şi dra. Vrăbiescu Nicoleta-prof. de Lb. franceză.
Am păşit cu emoţie, alături de dna Directoare Gheorghiţa Durlan, în sala încărcată de energie pozitivă, de flori şi de copii. De fapt, în Cabinetul de Limba şi literatura română unde, din fotografiile de pe pereţi, ne priveau scriitorii teleormăneni: M.Preda, Z.Stancu, dar şi M.Eminescu, I.L.Caragiale, I. Slavici ş.a.
1- CĂLĂTOARE ÎN ŢARA SOARELUI RĂSARE-AUTOR FLOAREA CĂRBUNE
În deschidere, „Zâna cu părul de aur” le vorbeşte celor prezenţi despre importanţa cărţilor în viaţa oamenilor, despre bucuria de a ne re-găsi unii în compania altora.
Profesoara şi poeta, a prezentat cartea mea,„Călătoare în Ţara Soarelui Răsare”, vorbind despre caracterul demn de admirat al japonezilor dar şi despre sistemul de învăţământ din Japonia, tematică dezbătură şi într-un Consiliu profesoral.
“FLOAREA CĂRBUNE – MESAGERA ŢĂRII SOARELUI RĂSARE
“Japonia este ţara marii armonii, a armoniei Prezentului cu Trecutul, a Modernului cu Tradiţionalul, a Cerului cu Pământul, a Materiei cu Spiritul, a Omului şi a Naturii, a Lotusului şi a Crizantemei”.
(Floarea Cărbune)
Floarea de cireş – SAKURA, se deschide special pentru noi!
Scriitoarea Floarea Cărbune, are meritul că pe unde păşeşte, lasă bucăţi din suflet şi se încarcă cu armonia locurilor prin care trece. Astfel, avem bucuria de a ne aduce şi a ne oferi din preaplinul sufletului ei, minunile unei ţări atât de frumoasă, atât de sofisticată şi miraculoasă, cum este Japonia. Citind jurnalele celor cinci călătorii ale autoarei, ai ocazia să te îmbogăţeşti nu numai cu date exacte, despre un tărâm al abundenţei, dar mai ales, vei cunoşte spiritul acestui popor.
“Mi-a fost dat să ajung în Ţara Soarelui Răsare respirându-i aerul, admirându-i cultura, adorându-i grădinile, adevărate opere de artă şi…de-ar fi numai atât, tot ar fi de-ajuns”.
Hana (Floarea), prin această carte, devine ghid într-o lume pe care mulţi dintre noi, nu vom avea posibilitatea să o cunoaştem real. Japonia se ataşează de suflet, ca o minune lăsată special să aducă lumină şi culoare, muzică sublimă, gest de prietenie, dorinţă nestăvilită de cunoaştere, de dragoste, de armonie. Vom iubi această ţară pe care autoarea Floarea Cărbune ne-o aduce cu multă dragoste prin paginile volumului prezent. Apoi, ne vom mira când ni se va face dor (!:) şi vom fi surprinşi să constatăm că doamna cu zâmbet de soare şi nume de floare, ne-a purtat cu atâta dibăcie în lumea acestei ţări minunate, încât vom avea senzaţia că noi, am mai trecut pe acolo….
Lectură plăcută! »
Gabriela Petcu
Redactor la ziarul “Curentul internaţional”

2- „UNIVERSUL POVEŞTILOR”- volum colectiv ce reuneşte texte scrise de 77 de copii premiaţi şi 18 scriitori maturi, ce au primit Diplome de excelenţă. Scrierile au fost adunate şi tehnoredactate, cu dragoste şi migală, de scriitoarea Simina Silvia Şcladan. Poveştile oglindesc fapte de viaţă, vise proiectate într-un Univers unde Binele învinge întotdeauna Răul. Parcurgând filele acestui volum de poveşti, cititorul se va trezi în faţa unor situaţii inedite, pe tărâmuri diferite, într-o lume a copiilor, Lumea unde totul este posibil. Printre cei care au contribuit la alcătuirea acestei antologii se numără:Georgeta Olteanu, Floarea Cărbune, Bombonica Curelciuc, Elia Davis, Gheorghiţa Durlan,Elisabeta Iosif, S.S.Şcladan, Maria Tirenescu, Titina Nica Ţene, Raveca Vlaşin ş.a
“Volumul ”Universul poveștilor”, coordonat de poeta Simina Silvia Șcladan
vine ca o continuare a volumului de poezii și cântece pentru copii ”Universul
bucuriei” din binecunoscuta colecție de carte: ”Cărți și ganduri în dar” și cuprinde
lucrările premiate de către revistele literare de referință ale Ligii Scriitorilor Români:
”Agora literară” din Cluj, ”Moldova literară” din Iași și ”Cetatea lui Bucur” din
București.
Efervescența creatoare a micilor autori a fost absolut convingătoare prin
originialitatea și acuratețea limbii române folosite. Cei 77 de câștigători, prin
maniera de abordare, prin talentul lor, au șlefuit armonia exterioară a poveștilor, au
emis judecăți de valoare educativă privind tâlcurile cifrate ale imaginarului adus pe
hârtie. În plus, o parte din micii autori și-au ilustrat scrierile cu desene sugestive.
Prefața acestei inedite cărți, este semnată de ilustrul președinte al Ligii
Scriitorilor Românii, domnul Alexandru Florin Țene.
Prin valoarea educativă, estetică și literară,”Universul poveștilor” constituie
o exemplară sursă de îmbogățire a minții și spiritului cititorului copil de pretutindeni.
Lectură plăcută!”
Autorii
3- “CREZ”-autor GHEORGHIŢA DURLAN
Pentru paricipanţii la eveniment a fost o surpriză prezentarea cărţii de poezie , „Crez” scrisă de poeta Durlan Gheorghiţa.
Delicată ca o zână din poveşti, poeta picură scânteieri diamantine în versurile pline de prospeţime, dar şi de reflecţii adânci. În poeziile sale susură viaţa în florile albe din livadă, în parfumul delicat al grădinii, deşi, pe cerul senin, se ivesc, uneori, şi umbre…Viaţa nu este numai zâmbet!
Pe calea poeziei, Gheorghiţa Durlan călătoreşte în timp şi spaţiu, punându-şi întrebări esenţiale privind oglinzile, umbra şi măştile de după care ne ascundem. În versuri pline de culoare, este evocată copilăria, sunt evocaţi părinţii şi bunicii, oamenii satului şi frumuseţea naturii înconjurătoare.
Gheorghiţa Durlan, pedagog şi părinte, îşi deschide sufletul exprimându-şi gândurile încărcate de iubire dar şi de reculegere şi compasiune în faţa morţii- poezia „Lili”:
„S-a rupt din bolta inimii mele-o stea
Şi sus, pe bolta cerului, s-a ridicat a ta!”
Natura ce o înconjoară, la fel şi oamenii, îi trezesc sentimente adânci. În vipia verii, fântâna câmpului potoleşte setea celui ce:
„Coboară ciutura-n adâncu-i răcoros
Scoţând spre soare elixirul valoros,
Pe care om şi cal îl simt că dă putere.”
(Fântâna câmpului)
Cartea de poeme cu titlul atât de sugestiv „Crez”, este un loc sacru, un loc de rugăciune şi de meditaţie, pentru momentele de introspecţie. Sentimentele cunosc lumini şi umbre, suişuri şi coborâşuri, ca şi viaţa. Poemele sunt şlefuite precum un diamant, lumina care izvorăşte din ele este caldă, blândă, într-o curgere lină ca şi „Anotimpurile vieţii.” Remarcabile sunt versurile ce caracterizează cele două jumătăţi complementare, „El, Ea!”:
„El, o stâncă,
Ea, un val
Ea, liană,
El stejar…”
Valoarea estetică a versurilor este dată de măiestria poetei de a sugera trăirile prin metafore originale. În spatele fiecărui poem se simte prezenţa îngerului păzitor venit din copilărie, dar şi vocea raţiunii, glasul materiei, aflată într-o continuă metamorfoză. Versurile pline de expresivitate scăldate în roua dimineţii, impresionează adânc, prin prospeţime şi puritate.
„Perfectă operă a Domnului,”
Deşi poeziile sunt uşor de citit, dincolo de aparenţe se ascunde o lume de sentimente tulburătoare şi de reflecţii asupra vieţii. Sufletul poetei este cald, neliniştit dar de o mare puritate-suflet de copil. Cititorul se poate regăsi în curcubeul de simţiri reflectate de seninul cerului interior, îndemn la purificare şi regăsirea frumosului din Sine(E-ul superior al fiecăruia). Poezia seamănă cu poeta, fragilă, sensibilă, generoasă şi plină de iubire şi înţelepciune. Poeta îşi prezintă treptele vieţii cu seninătate iar versurile sale se infiltrează lin în inima cititorului.
În încheierea acestui frumos eveniment s-au înmânat Diplomele celor doi copii premiaţi: Drăgan Diana Florentina şi Mihalache Felix Alexandru cât şi Diploma de excelenţă, scriitoarei Gheorghiţa Durlan.
La sfârşit s-au făcut fotografii urmate de îmbrăţişări de rămas bun. Ne-am despărţit cu promisiunea ca la anul ne vom revedea în cadrul altui eveniment literar-cultural.

La revedere… ţinut natal şi voi oameni dragi!
P.S. Grafica afişului a fost executată de artistul Mihai Cătruna
Floarea Cărbune
VIZIONARE PLĂCUTĂ

Anunțuri

2 răspunsuri la „LANSARE DE CARTE LA PURANI DE VIDELE, JUD.TELEORMAN

 1. Buna seara! Sunt Catalin Serbanescu, ginerele lui Lucian Ene. Astazi, 13 februarie 2017, matusa Titina a murit. Stand la povesti cu oameni din sat, care venisera la priveghi, l am cunoscut pe dl Giani. S a dovedit singurul care inoata impotriva curentului… adica impotriva PsD-ului. Dintr una in alta, am aflat despre Giani ca a citit mult si ca cineva din familia lui a scris o carte despre Purani. Am gasit pe net acest articol, care ne a emotionat pe toti. De asemenea, a fost scoasa la iveala si un exemplar al cartii, unul cu autograf.
  Multumim mult!

 2. Bună seara, Cătăline,
  M-ai impresionat mult…cu toate că sunt mâhnită de moartea tuşii Titinii. Dumnezeu s-o ierte!
  Mi-ar plăcea să stăm de vorbă la telefon.
  Caută-mă pe facebook, am cont: Cărbune Floarea. Am acolo şi telefonul.
  Toate cele bune,
  Floarea Cărbune

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s