JAPONIA, TĂRÂM DE VIS-2


Templul Sensŏ-ji (cunoscut si sub numele de Templul Asakusa Kannon ) este un Templu buddhist. Legenda spune că în jurul anului 628, doi fraţi au pescuit în râul Sumida o statuetă a lui Kannon, zeiţa milei. Legenda mai spune că pescarii au aruncat-o de câteva ori în apă dar statuia se reîntorcea pe locul unde astăzi este ridicat templul Senso-ji pentru zeiţa Kannon. Este cel mai vechi Templu din Tokyo. Japonia este ţara Shintoismului şi a Buddhismului în acelaşi timp deşi coexistă şi alte religii, ţara samurailor şi a shogunilor, a Codului „bushido”. Japonia e o ţară cu oraşe extrem de curate şi, deşi aglomerate, totul este într-o perfectă ordine. Tokyo e un oraş supra-aglomerat dar n-ai să întâlneşti zgomotul şi praful din oraşele noastre, un oraş presărat cu grădini şi multe locuri de agrement. Are şi zgârie-nori, florile şi bonsaii cresc în ghivece pe stradă fără să le rupă nimeni. Japonia mai înseamnă şi mii de temple şi statui închinate lui Buddha,altare shinto, pagode fascinante, obiceiuri şi tradiţii vechi de sute şi sute de ani.
Potrivit unei legende, Japonia, a fost creată în clipa în care zeii au înfipt o sabie în ocean. La scoaterea ei din ocean, din stropii de apă de pe sabie, s-au format patru bucăţi de pământ ce au devenit insulele principale, precum şi o mulţime de insule mici. Modul îmbinării plăcilor tectonice cât şi fapul că se află pe „Cercul de foc al Pacificului”, fac ca Japonia să aibă o mulţime de vulcani activi şi să fie supusă, zilnic, la cutremure.I se mai spune şi Ţara Soarelui Răsare.
Japonia este un Imperiu, condus de Împăratul Akihito.
Sărbătoarea naţională a Japoniei este 23 decembrie, ziua de naştere a împăratului Akihito, născut în 1933.
Imul naţional al Japoniei este Kimi Ga Yo
Steagul Japoniei este alb cu un disc roşu în centru… Numele discului roşu, respectiv numele drapelului, este hi no maru ( discul soarelui).
Sigiliul imperial este o crizantemă cu 16 petale
In prezent, Japonia este singura ţară din lume condusă de un Împărat, având ca simboluri naţionale, trei elemente naturale : floarea de cireş, muntele Fuji şi crizantema.
Sărbători şi festivaluri tradiţionale japoneze- Japonia este o ţară cu patru anotimpuri, iar sărbătorile anuale sunt asociate cu schimbarea lor. Sunt treisprezece sărbători naţionale, ultima dintr-un an calendaristic fiind cea care celebrează ziua de naştere a împăratului; în plus, există şi festivaluri regionale.
Festivalurile de primăvară sunt ţinute cu scopul de a îmbuna zeii şi pentru a avea o recoltă bună, pe când majoritatea festivalurilor de vară au scopul de a-i feri pe japonezi de boli. Prin festivalurile de toamnă, se mulţumeşte naturii pentru belşugul roadelor, iar festivalurile de iarnă sunt dedicate odihnei, familiei şi întâlnirilor cu prietenii.
Calendarele şi împăraţii:
În Japonia sunt folosite două metode de indicare a anului: sistemul occidental ( exemplu-2009) şi un sistem bazat pe lungimea domniei împăratului( exemplu- heisei 19 )prezent în documentele oficiale; Împăratul Akihito(Perioada heisei) în prezent, încoronat în 1990.
Cultura- In Japonia orice formă de artă este descrisă ca o cale spirituală. În acest sens întânim “calea florilor” ( ikebana ), „calea caligrafiei” ( shodo ), „calea poeziei” ( haiku ), „calea sabiei” ( kendo ) ,calea artelor( origami) ), dans tradiţional, tradiţii diverse : ceremonia ceaiului, onsen, sento, arhitectură, grădini zen ,sportul naţional,summo etc.. Corespondentul pentru chanoyu este chado („calea ceaiului&quot:) aceasta reprezentând calea spirituală a chanoyu, teatrul kabuki, jucăriile tradiţionale japoneze( păpuşile kokeshi, păpuşile anesama-ningyo, Zmeele (tako), daruma-okiagari koboshi(călugarul care se ridică uşor). Mai nou, calea „reiki,” revelată lui M.Usui apoi răspândită pe toate continentele.
Educaţia- Învăţământul este obligatoriu şi constă în şcoala primară şi gimnaziu care durează de la 6 până la 15 ani. Aproape toţi elevii îşi continuă educaţia la un liceu, cu durata de trei ani, iar majoritatea dintre absolvenţii de liceu merg la universitate, şcoli post- liceale, şcoli de meserii etc.
Oraşele Japoniei deşi aglomerate sunt extrem de curate, la tot pasul se observă împletirea într-o armonie desăvârşită, a simplului cu modernul şi a trecutului cu prezentul, o îmbinare arhitectonică între zgârie nori şi casele mici care se pierd printre clădirile moderne şi aglomeraţiile din complexele urbane. Autostrăzile suspendate rivalizând cu autostrada de sub Oceanul Pacific,toate sunt complementare, totul e în armonie! Japonia te subjugă prin tot ceea ce-ţi oferă, îţi intră pe sub piele, te farmecă…
În scurta vacanţă pe care am avut-o am vizitat câteva oraşe care m-au impresionat foarte mult.Voi încerca să prezint succint fiecare oraş vizitat:
(VA URMA…)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s