Kanamara Matsuri- FERTILITY FESTIVALDincolo de istorie, legendă şi mit există Japonia vie. O ţară a miracolului plină de reverie, înălţare , foc interior pe care o percep altfel de fiecare dată. Mă surprinde cu lucruri noi pe care, în primele dăţi, nu le-am observat considerându-le mărunte poate şi, de neluat în seamă. Sunt lucruri interesante care merită evidenţiate…
Unul dintre acestea este: Kanamara Matsuri- FERTILITY FESTIVAL
În fiecare an ,în aprilie , se sărbătoreşte Festivalul Fertilităţii care se desfăşoară timp de trei zile ..În timpul festivalului japonezii îşi cumpăra falusuri sfinţite pentru a le purta noroc. Festivalul este un omagiu adus zeiţei Fertilităţii Obiectul central al festivalului este falusul, în diverse reprezentări.
Unul din cele mai frumoase momente ale festivalului este acela al procesiunii în care preoţii poartă un falus sfinţit. Preoţii Shinto cântă la instrumente muzicale. Tradiţia japoneză spune că , prin atingerea acestui falus, pântecul femeilor va deveni roditor…

“Legenda spune că un demon s-a ascuns în trupul unei virgine şi astfel i-a stricat nunta ce avea să urmeze. Iar pentru a rupe magia, fata a trebuit să rupă dinţii demonului cu ajutorul unui falus supradimensionat din fier”
La acest festival asemănător, întrucâtva, cu „Căluşul” nostru, este expusă o parte a trupului uman fără de care noi nu am fi fost concepuţi. Mesajul este ca, fiecare Om să-şi cunoască, iubească şi respecte trupul. Omul este creaţia perfectă a lui Dumnezeu şi, tot ceea ce îl alcătuieşte, este sfânt. Japonezii nu trăiesc cu senzaţiile de ruşine şi jenă, deşi sunt pudici, pe care o trăim noi, vis-a-vis de trupurile noastre şi procesele biologice. În Komaki, un mic orăşel de la nord de Nagoya, există un Altar Shinto numit Tagata Jinja.

Altarul este dedicat zeului Mitoshi- nu- ne şi zeiţei Tamahine- no- Mikoto. Conform credinţei vechi japoneze, mama Pământ trebuie să fie impregnată de către tatăl Cer, pentru ca totul să se poată dezvolta şi creşte. Agricultorii vin la altar şi se roagă pentru a obţine recolte bune. Alţi credincioşi cer întelegere în cuplu şi naşterea de copii sănătoşi. Lângă altar există simboluri falice din lemn sau piatră. Femeile care n-au avut norocul unui pântec roditor, ating falusurile convinse fiind că vor deveni fertile.
Mary, prietena mea căsătorită în Japonia mi-a spus că, pe vremea când era necăsătorită, un prieten japonez a dus-o la altarul Shinto –Tagata Jinja, Acest templu este unul dintre cele cateva sute dintre faimoasele şi vechile temple Shinto aflate pe teritotiul Japoniei.
Aici s-a rugat apoi şi-a pus o dorinţă care i s-a îndeplinit în 6 săptămâni. Întâmplarea face ca Mary să locuiască în Nagoya.
Festivalul de la altarul Tagata este unul dintre cele mai faimoase festivaluri ,de acest gen, din Japonia.Străinii care vizitează prefectura Aichi rămân surprinşi dar şi impresionaţi ,destul de puternic, de mesajul acestui festival.
Ei nu uită se menţioneze existenţa “falusului altar”sau de “Festivalul falusului japonez”, având multe lucruri comune cu Căluşul din Romania.

În primul rând, datorită anticului “Hounen Matsuri”,un festival de sărbătorire a fertilităţii şi înnoirii sub toate aspectele.Festivalul se ţine, anual, în luna Martie, având o vechime de peste 1500 de ani.
Clopotul Shinmei la altar este diferit în zilele festivalului.
Falusul este sculptat în fiecare an un singur copac numit chiparos. Copacul este selectat şi tăiat în cursul iernii apoi adus la altar pentru ritualul de purificare.
Festivalul fertilităţii din Japonia are rădăcini comune cu obiceiurile antice menţionate de Herodot în scrierile sale, mai ales cu cele din Egipt dar şi din Grecia antică.
Astăzi, festivalul a devenit o atracţie turistică şi un prilej de a strânge bani pentru cercetarea HIV.
(Fragment din cartea „RĂDĂCINI-DE LA PURANI DE VIDELE LA ASAKUSA-JAPONIA)
(Flora)
VA URMA…..

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s