BUCATARIA JAPONEZA..

“A cunoaste o tara inseamna sa degusti mancarea traditionala a tarii respective”.

Mâncarea tradiţională reflectă caracterul specific poporului, preferinţele în materie de gust, viziunea asupra anotimpurilor, stilul de viaţă, simţul estetic al locuitorilor ţării respective. Aşadar, se poate spune ca a găti e o artă, arta care stă la baza fiecarei culturi şi care constituie un punct de plecare pentru a înţelege tradiţiile unei ţări.
Japonia este considerată o ţară a bucătăriilor tradiţionale şi a celor de sezon. De fapt, degustarea meniurilor locale constituie un scop fundamental al călătoriilor întreprinse.

II. ARTA LUARII MESEI IN JAPONIA

Mancarii japoneze i se alatura maniere specifice care se constituie intr-un adevarat ritual al luarii mesei. Pornind de la obiectele de mobilier din salile de masa si continuand cu vesela, felul in care este aceasta asezata pe masa, ordinea in care sunt servite mancarurile, meniul specific fiecarui moment al zilei, fiecarui anotimp, fiecarei regiuni, toate acestea fiind regli stricte ce trebuie stiute si respectate de oricine vrea sa ia masa intr-un loc cu specific japonez.

II. MANCAREA TRADITIONALA

Mancarea traditionala japoneza este strans legata de evenimentele anuale si de religie, care exprima anotimpurile si simtul estetic.
1. YAKINIKU

Multe dintre restaurantele japoneze sunt specialize pe yakiniku (carne la gratar ), mancare originara din Coreea. Marinata in sos picant sunt prajite pe o plita incinsa care se afla pe masa, iar apoi carnea este din nou inmuiata intr-un sos specific coreean. Acest fel de a gati este, de altfel, foarte popular acasa.Tare este sosul cu care se mananca yakiniku si contine miso (pasta de boabe de soia fermentate) , iniutit cu togarashi (piper rosu).

Kimuchi este un fel de muraturi picante in stil coreean cu piper rosu. Este facut cu hakusai (varza chinezeasca ), kyuri (castravete ) si alte legume.
II.ISHOKU DOGEN
SANATATE SI FRUMUSETE

“LEACURILE SI MANCAREA AU ACEEASI SURSA.”

Dieta traditionala japoneza este foarte strans legata de sanatate si medicina, de frumusetea si puritatea organismului.

Ishoku doden reprezinta o gama de diferite ingrediente japoneze cu proprietati medicinale si nutritionale deosebite. De sute de ani japonezii au fost constienti de beneficiile in materie de sanatate pe care le ofera mancarea originara din Japonia si din zona marii.
Relatia dintre sanatate, leacuri si mancare este stabilita in functie de multe aspecte culturale si psihologice ale vietii din Japonia. Asadar, deprinderea de a manca sanatos, pentru japonezi, este un adevarat stil de viata.
1
. SECRETELE FASOLEI AZUKI

Servite alaturi de orez, boabele de fasole azuki constituie o masa completa aprovizionand organismul cu toti amino-acizii de care are nevoie corpul.
Dulciuri
.Chiar daca boabele sunt mancate intregi, ele adesea sunt prelucrate si indulcite penru a se face crema numita an.
2. SECRETELE ALGELOR MARINE
Japonia adesea se mandreste cu o populatie mai sanatoasa decat in alte tari si in mare parte aceasta sanatate poate fi atribuita algelor marine. Pentru japonezi mancarea reprezinta sanatate. Japonia detine o mare varietate de alge pe ale caror proprietati curative si sanatatoase s-a bazat de mai bine de o mie de ani. Bogate in vitamine si minerale, algele au fost descoperite ca avand multe calitati care ajuta la purificarea si vindecarea organismului. Multi dintre noi se simt stanjeniti gandindu-se la idea de a manca alge marine, dar e un lucru inedit faptul ca algele nu se mananca doar cu sushi, ci de asemanea in salate, se adauga la supe si la multe alte feluri de mancare. Exista mai multe tipuri de alge marine.
WAKAME

Wakame este un gen de alge marine de culoare verde inchis, care se cumpara, de obicei, uscata. In Japonia adesea este mancata in salate si in supe. Wakame sunt bune pentru reglarea metabolismului, in tratarea diabetului, ca remediu impotriva caderii parului si a constipatiei.
KONBU
Konbu are un usor gust sarat. Contine foarte mult iod care este eficient in sporirea energiei organismului. Acestea mai contin si potasiu care este benefic in scaderea presiunii sangelui. Konbu se mananca mai ales in supe.
NORI
Nori, probabil este cel mai raspandit gen de alge, folosit pentru impachetarea sushi-ului. Nori se poate cumpara in orice perioada a anului si se gaseste sub forma de fasii uscate: este foarte important sa fie pastrate intr-un loc racoros. Nori sunt bogate in vitamina B1, care ajuta la convertirea carbohidratilor in energie. Mai contine si mult calciu alaturi de vitaminele B si C, care ajuta la calmarea organismului.
3. SECRETELE BOABELOR DE SOIA DAIZU

Genul particular de proteine prezent in boabele de soia ajuta la sporirea capacitatii memoriei, iar daizu este foarte un cunoscut leac pentru prevenirea sindromului Alzheimer. Boabele de soia sunt de altfel bune si in prevenirea arterosclerozei si a diabetului. Sunt extrem de bogate in minerale, in special fosfor, fier si calciu. Proteinele din boabele de soia sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce colesterolul, protejand astfel inima si sistemul circulator. In pastrarea boabelor de soia este bine de stiut ca trebuie evitate locurile cu umiditate ridicata si trebuie ferite de razele solare.
RADACINIA DE BRUSTURE GOBO
Bogate in fibre dietetice, gobo este folosit in tratarea tuturor disfunctiilor intestinale si a hemoroizilor. Este benefic in prevenirea cancerului, si in tratarea infectiilor urinare.
RIDICHIA JAPONEZA DAIKON
Daikon este in special folosit pentru tratarea astmului si a tusei foate iritative. Este foarte bogat in vitamina C si ajuta la digerarea carbohidratilor, ceea ce usureaza stomacul si previne arsurile stomacale. Cel mai bun moment pentru cumpararea ridichiilor japoneze este la inceputul toamnei si inceputul verii.
……………………………
 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s